Hipokrates mawiał: "Twoim lekarstwem jest twoje pożywnie"
To znane i powszechne warzywo jest skarbnicą witamin i minerałów. Buraczki zawierają potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, kobalt, witaminy A, C i B1. Ponadto występuje w nich kwas foliowy - już 200 g buraka pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania.
Wieloletnie badania naukowe dowiodły, że sok z buraka i z marchwi zatrzymuje rozwój guza nowotworowego, wypłukuje stare, chore komórki rakowe i zwiększa skuteczność działania enzymów utleniających, przy czym sok z buraka może zwiększyć zdolności utleniające o 400-1000%!
Sok sprawia, że organizm traci mniej tlenu, przez co odczuwamy mniejsze zmęczenie.
Sok z buraków jest dobrym źródłem kwasu foliowego oraz składników mineralnych i witamin.
Jest polecany wszystkim; dzieciom, osobom dorosłym, kobietom w ciąży. Tylko osoby cierpiące na cukrzycę powinny ostrożnie delektować się tym napojem ze względu na dużą zawartość cukrów.
Dlaczego więc nie pić?
Dla osób, które krzywią się na sam zapach buraczków, polecam zmieszać go z sokiem marchwiowym! Do szklanki tej pysznej mikstury polecam także dodać parę kropel oliwy - spożywając ją, oczyszczamy swój przewód pokarmowy. Ma ona niezwykłą łatwość łączenia się z błoną śluzową układu pokarmowego i w ten sposób umożliwia dotarcie wartościowym składnikom nawet do jelita grubego.
Wartości odżywcze w 100 g soku :
Jak byłam dzieckiem zmuszano mnie do picia takiego soku;/ Myśleli że dzięki temu moja cera zamiast biała zrobi się czerwona;D ależ się mylili, nic na poprawę kolorytu mojej cery to nie dało a smakowało okropnie! Mam uraz do soku z buraków do dzis;p]
OdpowiedzUsuńJa z podobnych powodów nie cierpię wątróbki i bigosu :P Polecam Tobie buraczki do obiadu, bo na prawdę warto je jeść w każdej postaci :)
UsuńBuraczki rzeczywiście zawierają sporo beta karotenu, ale kto jest z natury blady (jak ja) zawsze zostanie bledziochem ;/
UsuńNie wiecie co dobre :)
UsuńBo jelita , ich stan są odpowiedzialne za cerę
Usuńchyba nie byłabym w stanie tego wypić :p niby barszczyk instant lubię, ale samych buraków już nie, dziwna jakaś jestem :p
OdpowiedzUsuńSa tez gotowe, wyciskane soki z buraka. Podchodzilam do tego sceptycznie, ale smakuja naprawde super i sa produkowane w Polsce. Polecam sprobowac - buteleczka kosztuje kolo 3 PLN i nie trzeba myc sokowirowki ;)
UsuńGotowe? A czytasz etykiety? Myślę, że możesz sobie najwyżej zaszkodzić tym tanim gotowcem.
Usuńza 3 zł mam ok 3-ech kg buraków i ZDROWEGO soku co niemiara i satysfakcję ,a jak smakuje barszczyk ze śmietaną , ziemniakami i smażoną cebólką???
UsuńCebulką :-)
UsuńChemia może być, ale zdrowe warzywo co to to nie :-P
Usuńczasami piję, bardzo lubię :)))
OdpowiedzUsuńnajgorzej to zebrac się i zrobić, bo to jednak brudna robota z nim ;))
Racja... Nienawidzę myć sokowirówki... to chyba najgorsze ;/
UsuńSokowirówka niszczy wiele wartościowych składników zawartych w owocach i warzywach. Polecam wyciskarkę do soków. Sok uzyskany w ten sposób jest bez porównania lepszy :)
UsuńAbsolutnie polecam wyciskarkę..Zupełnie inaczej smakują i wyglądają soki.Jeśli np do soku z buraków dodamy sok z wyszorowanej i sparzonej cytryny ze skórką to napój jest poprostu boski..Bardzo polecam..No mozna też dodać kawałeczek świeżego imbiru:)
Usuńmniam
Absolutnie 3000 w plecy żeby kupić dobrej jakości wyciskarkę, a nie jakiś szajs, który podobnie jak sokowirówka będzie niszczył wartości odżywcze buraków :(
UsuńMoże lepiej na zakwas postawić i lekko ukiszony sok z buraka pić?
ABSOLUTNIE :)
Fajnie smakuje w połączeniu z pomarańczą :)
OdpowiedzUsuńTeż piłam, pyszny!
UsuńMi smakuje z marchewką i jabłkiem, ewentualnie odrobina imbiru, z pomarańczą jakoś mi nie podchodzi, za kwaśne.
OdpowiedzUsuńI to jest świetny przepis..Polecam dla zdrowia warto.
UsuńJa zrobiłem w sokowirówce dwa buraki, jabłko, seler, pomidory 2, i ogórek, smak oryginalny ale da sie przelknać. ;)
OdpowiedzUsuńSoczek jest super....mycie sokowirowki-masakra........ale warto bylo....JASIO
OdpowiedzUsuńa ja kiszę buraczki jak ogórki (tylko bez kopru i chrzanu) i piję po szklaneczce tego zakwasy dziennie :) na barszczyk też się nadaje jako baza ;)
OdpowiedzUsuńteż kiszę, z odrobiną czosnku i skórką chleba razowego (tylko przez 3 dni, później wyrzucam skórkę) sok jest pyszny
UsuńPije pól litra dziennie soku z:1 buraka,2-3 duże marchwie,1-2 jabłka, czasami dodam selera naciowego. Takiego pałera po tym dostałam ze szok, juz po 3 dniach inna osoba. Wszystkie warzywa oczywiście z upraw ekologicznych bo w innych tyle herbicydow i pestycydów ze dopiero raczysko moze sie rozwinąć!
OdpowiedzUsuńCo ty bredzisz? Nie szkaluj buraków. Twierdzisz że lepiej nie pić soku z buraków kupionych w zwykłych sklepach bo zdrowie nam się pogorszy? Że można używać tylko buraków ze sklepów BIO? A inne artykuły też kupujesz BIO? Jeśli nie, to dostaniesz raka na pewno. Uprawy EKO też się nawozi, tylko że w mniejszym stopniu.
UsuńNie ma reguły... Ja zajadam się tylko "normalną" żywnością. Nie wierzę w żadne eko...
UsuńKiedy sama sobie wyhoduję owoce lub warzywa - to będą eko!
UsuńDobrze ze mam zmyware he he :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny powiem wam tyle tydzien picia soku z buraka jabłka marchwi, po pierwsze zero napięcia przedmiesiaczkowego, po drugie i co najważniejsze zero bólu w pierwszy dzień!!!! Po raz pierwszy w życiu obyło sie bez tabletek gdzie normalnie 2 co 3-4h. To mówi samo za siebie!!!!
OdpowiedzUsuńJaka reklama! :D
UsuńKiedyś dawno piłam sok z buraka w kartonie.Dziś mnie znów naszło i wypiłam świeżo wyciśnięty domowej roboty :)
OdpowiedzUsuńJa dawno niestety nie piłam ;/
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDobre dla biegaczy na kondycje, O!
OdpowiedzUsuńJA z mężem pijemy codzienni,w małych ilościach.polecam, zamiast grypy tylko jakiś katar,
OdpowiedzUsuńMyślę że dzięki piciu buraka przeszłam menopauzę bez objawowo czyli super
OdpowiedzUsuńSok z buraczków lubię w połączeniu z jabłuszkiem :) Jako dziecko musiałam pić kwas buraczany na aniemię i to było zdecydowanie obrzydliwe w porównaniu z czystym sokiem z buraka!
OdpowiedzUsuńWitam. Przyznam się że zapomniałam o soku z buraka i dziś kiedy mój synek strasznie kaszlał podczas snu, znów mnie natchnęło.. Skroiłam 2 buraki w kosteczkę , zasypałam cukrem w dużym słoiku i po dwóch godzinach stania na słonecznym parapecie mam już pół słoika soku!!Synek jeszcze śpi...ciekawe jak zareaguje na smak i czy rzeczywiście ten syrop podziała na kaszel:)
OdpowiedzUsuńPytanko- co robicie z papką zostającą z warzyw? bo chyba można to jeszcze jakoś wykorzystać?
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Pracuję w firmie produkującej świeży sok marchewkowy i burakowy. My oddajemy "odpad" jako karmę dla koni. Sanepid wymaga od nas oświadczenia, że spożywają ja zwierzęta nie spożywane przez człowieka. Zastanawiałem się nad możliwością wykorzystania wiórków. Można je zalać przegotowaną ostudzoną wodą i doprawiwszy kminkiem i czosnkiem zakisić. Można je smażyć z cukrem i mieć dżem. Dodowszy żelatyny, do dżemu można mieć marmoladę. Panie nie możecie pamiętać ale za komuny zajadaliśmy taką marmoladę aż nam się uszy trzęsły.
UsuńSerdecznie pozdrawiam
Andrzejek
Andrzejku, jak Ty pięknie piszesz : ) A sposoby warte wypróbowania!
UsuńPozdrawiam
Monika
Warto dodać jeszcze że buraczki przeciwdziałają zakwaszeniu organizmu i przywracają równowagę kwasowo-zasadową w organizmie:)
OdpowiedzUsuńWitam.Mieszkam w Anglii i często kupuję organic bio sok z buraków w kartonie.Po doprawieniu łyżką oliwy i polskiej przyprawy do zup Winiary jest przepyszny! No i samo zdrowie :))
OdpowiedzUsuńfajnie. tylko, że tak lubiane w Polsce przyprawy do zup w płynie to czysta chemia :) więc juz nie tak zdrowo :(
UsuńZamiast tych przypraw na bazie kopyt końskich i krowich, nie pytajcie czym potraktowanych i glutaminu sodu proponuję nasz fantastyczny lubczyk, pieprz, sól morską i jeśli ktoś lubi odrobinę octu winnego. Pyszka :-) A propos przypraw, od kilku lat nie stosuję ŻADNYCH gotowych tylko sama mieszam zioła i przyprawy, po miesiącu "przestawiania" się i dobierania smaków za nic nie wróciłabym do tych sztucznych.Stosuję je już od kilku lat.
UsuńPiłabym chętnie i często. Kłopot polega na tym, że buraki zawierają kwas szczawiowy, a ten na stawy nie najlepiej działa... Jak ktoś ma problem ze stawami, to nie polecam.
OdpowiedzUsuńSzczawiany znajdują się w większości warzyw. Dużo gorzej na stawy działa mleko i jego produkty. Więcej na ten temat można przeczytać np. na stronach fundacji Viva. Druga sprawa to fakt, że w stawy to miejsce gdzie gromadzą się toksyny, których organizm nie nadąża wydalać. Nagromadziło się wiele żywieniowych mitów rozpowszechnianych przez koncerny spożywcze, które wciska nam się niemalże od pieluch.... Zaczęłam się temu bardziej przyglądać po przeczytaniu opracowania o zwiększonej zachorowalności na osteoporozę na obszarach o większej spożywalności mleka i jego produktów... odkąd radykalnie zmieniłam swoją dietę zmniejszyły się moje kłopoty zdrowotne, ale warzywka żadnego sobie nie odmówię! (jestem weganką :-))
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńJa właśnie zaczynam moją "przygodę" z sokiem buraczkowym.Wyciskam sama - 2 buraczki ścieram na tarce i do tego jedno jabłko, a papkę przeciskam przez gazę - ot taki stary sposób na soczki :) Jestem po operacji i mam anemię :( Liczę, że to cudowne warzywo szybko mi pomoże i dojdę do siebie. Wszystkie Wasze opinie wskazują, że powinno się udać :)
Ją od tygodnia piję sok z buraka razem z mężem naprawdę działa polecam .
OdpowiedzUsuńmam reumatyzm czy moge pic sok z burakuw
OdpowiedzUsuńWitam, a ja mam pytanie czy przed wyciśnięciem buraków gotujecie je czy surowe wrzucacie do sokowirówki? Raz zrobiłam z surowego, ale był strasznie cierpki - wręcz pić się nie dało.
OdpowiedzUsuńRobię z surowego i dodaję marchew - jest pyszny!
UsuńDzięki, spróbuje jeszcze raz, może to była kwestia buraków.
UsuńWioleto, jeśli nie masz problemów żołądkowych-to sok z surowych buraków. Dla tych którzy je mają, dla osłabionych, po operacjach na początek sok z buraków pieczonych w piekarniku (wyszorowane, ze skórką pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce przez 30 minut) z dodatkiem soku z marchwi, cytryny i łyżeczki oleju z siemienia lnianego. Czy z surowych, czy z pieczonych- wart jest polecenia - dosłownie stawia na nogi 😊
UsuńUwielbiam, sok z buraków nie dość, że pyszny, to i zdrowy. Samo zdrowieeee
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam połączenie : burak+ grapefruit+ odrobina cytryny... pyyycha! Nie jest wtedy taki slodki ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis, zapraszamy także do nas:)
OdpowiedzUsuńhttp://modnystyl2013.blogspot.com/2014/09/burak-w-obronie-ukadu-krwionosnego.html
My całą rodzinka pijemy po szklaneczce soku dziennie :-) 2 buraki 4-5 marchwi i tyle samo jabłek. Córeczka jak miała kłopoty z kwia to nie chciała go pić, ale teraz od ok 3 tygodni pije bez marudzenia i bardzo jej smakuje. Jesteśmy zadowoleni i napewno będę go robiła tak długo aż będą chcieli go pić. Dziś też juz jestem po dawce witamin :-) polecam polecam polecam!!!!
OdpowiedzUsuńz wiórków, które zostały po wyciśnięciu soku, można zrobić ciasto, dodać jajko, mąkę, mleko, albo śmietanę, wedle swojego smaku doprawić i piec na oliwie, tak jak placki ziemniaczane . Smacznego-----pycha <(")
Usuńplacuszki po wyciśniętym soku
OdpowiedzUsuńfakt burak składnica witamin ale samo przygotowanie zabiera dużo czasu a pić go należy przynajmniej po 6 godz od wyciśnięciu ja osobiście pije buraka liofilizowanego super sprawa mozna do niego dodawać też i sok z marchwi jabłka jak chcesz pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOd kiedy zakupiłam sokowirówkę burak jest jej częstym gościem. Moje pytanie, kiedyś czytałam, że nie należy od razu pić takiego soku, tylko należny jakiś czas odczekać. Czy to prawda? A i jeszcze jedno pytanie, od jakiego wieku mogę podawać go dziecku?
OdpowiedzUsuń
UsuńSok z samych buraków powinien odstać 2 godziny, ponieważ jest zbyt energetyczny i ciężki a poza tym możne rozboleć brzuch. Wszystko zależy od organizmu. Ja mogę pić taki świeży i nic mi nie jest :) Wiem, że dzieci mogą pić, ale od którego roku dokładnie nie wiem.
czy ten sok z buraka musi postać parę godzin po zrobieniu zanim się go wypije? wszyscy mówią, że tak ma być, nikt nie wie, dlaczego.
OdpowiedzUsuńPatrz komentarz wyżej ;) Niektórzy mają problemy żołądkowo-jelitowe. Ja mogę pić od razu. A jak mnie troszkę "przeczyści" tym lepiej p;
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŚwieżo wyciśnięte soki należy pic od razu po ich przyrządzeniu, ponieważ z każda chwilą tracą ich wartosciowe witaminy i minerały, a przecież głownie ze względu na te cenne składniki wyciskamy nasze soki. Dlatego tez ludzie nie mający problemów żołądkowych nie powinni z tym zwlekać. Oczywiście odczuwając dyskomfort po ich spożyciu (a nie wierze, zeby to dotyczyło zdrowych ludzi) zawsze mozna następnym razem trochę odczekać. Ja naprzyklad mam sie całkiem ok :-)
OdpowiedzUsuńA ja polecam jeść surowe buraczki. Wystarczy obrać, pokroić w plasterki lub pałeczki i jeść. Najlepsze są takie bezłykowe. Na pierwszy raz nie za dużo, może trochę "podrapać" w gardle.
OdpowiedzUsuńJa blenduję buraka z jabłkiem i sokiem z limonki, dodaję trochę wody, żeby koktajl nie był zbyt gęsty. Smakuje rewelacyjnie, nie ma w ogóle mdłego posmaku buraka. Pytanie tylko, czy w tej formie zachowuje on te same właściwości?
OdpowiedzUsuńEh nigdy nie robiliśmy do picia. Tarte uwielbiamy!
OdpowiedzUsuńDobry pomysł. Trzeba wypróbować! ;)
Ja zawsze do obiadu tak,ale jeszcze nie pilam...sprubuje
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy jak zetrę buraka na tarce i uzyskam z tego mus będzie to alternatywą dla soku buraczanego?
Proszę o opinie
PS
Aktualnie nie mogę sobie sprawić mechanicznego demona do świeżych soków :-)
Pozdrawiam i niecierpliwie czekam.
Warto pic sok z świeżych buraków , tak samo jak i zjadać ząbek czosnku dzienie , swieze soki z owoców czy warzyw dostarczają nam najwiecej witamin i minerałów .
OdpowiedzUsuńŻeby smak buraka poprawić to można dodać marchew, seler, cytrynę i jabłko. Ja piję taki sok i jest rewelacyjny, bo zdrowy i smaczny. Dużo na temat soków, jeśli ktoś chce podreperować zdrowie i wygląd można znaleźć tutaj https://www.terapiasokami.pl/pl/blog. Soki traktuję jako uzupełnienie diety.
OdpowiedzUsuńCzy ktoś z Was miał wysyp na twarzy popiciu soku z buraków?
OdpowiedzUsuńZawsze wydawało mi się, że sok z buraków jest po prostu niesmaczny. Raz, mój luby przygotował kolacje właśnie z sokiem z buraków i... jakie było moje zaskoczenie, że mi smakuje. Dzisiaj - właśnie ze względu na multum właściwości pro-zdrowotnych wdrożyliśmy buraki do codziennego jadłospisu - zarówno w formie soku, jak i surówek oraz sałatek.
OdpowiedzUsuńOsoby, które nie bardzo lubią intensywny smak buraka mogą próbować go neutralizować natką pietruszki, selerem i marchwią. Działa ;-)
Zdecydowanie warto zastanowić się nad tym, aby w taki sposób działać na swoje zdrowie. Sok z buraków ma wiele różnych właściwości i wpływa odpowiednio na każdy organizm. Zerknijcie sobie może na stronę https://karrinatura.pl po wszystkie szczegóły związane z tym, w czym pomoże nam sok z buraka.
OdpowiedzUsuńSok z buraków to prawdziwa bomba witaminowa! Spodobało mi się, jak dokładnie opisujesz korzyści zdrowotne i podajesz różne sposoby na przygotowanie soku. To świetna inspiracja dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie w naturalny sposób!
OdpowiedzUsuń