Dzisiaj chciałam przedstawić Wam pozytywy kolejnej zdrowej przekąski, jaką jest ziarno słonecznika :)
Prawie zupełnie zapomniałam o tym smakołyku - przypomniałam sobie o nim ostatnio na meczu piłkarskim... Tak, tak, na meczu - okazało się, że to teraz hit na stadionie, prawie każdy kibic nerwowo mieli słonecznik, zostawiając pod sobą sporą kupkę łupinek :)
Lubicie chrupać pestki słonecznika? To dobrze, bo sięgając po nie, zapewniamy sobie dawkę wartościowego białka oraz witamin i minerałów. Pestki słonecznika nadają się jako dodatek do musli, ciastek czy domowego pieczywa - warto wzbogacić nimi ulubione receptury. Ja chętnie dodaję go do sałatek - są smaczniejsze i fajnie chrupią :) A także wysypuję w miseczkę i podjadam np teraz, pisząc tę notkę :) Niedługo sprawdzę też przepis na rybkę w słonecznikowej panierce - może smakować ciekawie...
Pestki słonecznika to źródło ważnych dla zdrowia pierwiastków - jak cynk, żelazo, potas i wapń.
Niedobór cynku może powodować niedokrwistość, gorsze gojenie się ran, zmiany skórne, osłabioną odporność. Cynk natomiast w leczeniu wrzodów żołądka, reumatyzmu czy trądziku. Poprawia wygląd naszej cery - z tego powodu też chętnie sięgam po taką przekąskę.
Brak żelaza przyczynia się do niedokrwistości, szczególnie kobiety nie powinny zapominać o uzupełnianiu niedoborów tego mikroelementu.
Brak potasu skutkuje osłabieniem organizmu, zaburzeniami snu i nastroju czy zakłóceniami rytmu serca, natomiast gdy mamy za mało wapnia, jesteśmy narażeni na problemy z układem kostnym i zębami, możemy borykać się z bólami mięśniowymi, krwotokami, a nawet stanami depresyjnymi.
Słonecznik jest przebogaty w magnez, który poprawia naszą koncentrację, uspokaja i obniża ciśnienie krwi. Z tego też powodu spożywanie nasion słonecznika korzystnie wpływa na zmniejszenie bólów migrenowych i niweluje ryzyko występowania zawałów serca oraz udarów mózgu.
Chrupiąc ziarna słonecznika dostarczymy organizmowi sporo witaminy B6, odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększającej odporność organizmu, łagodzącej skutki uboczne leków, zapobiegającej zespołom napięcia przedmiesiączkowego, pomagającej zwalczać ból i działającej odmładzająco :) To także bogactwo witaminy E - która jest znana wszystkim jako witamina piękności. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Wykorzystywana jest też do leczenia męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca.
Polecam chrupanie nasion słonecznika osobom, które chcą poprawić wygląd skóry, paznokci, włosów oraz osób dbających o poziom cholesterolu we krwi.
Średnia paczuszka (ok 100g), już obranego słonecznika to zaledwie 2 zł . Jak na korzyści płynące z chrupania nasion, koszt niewielki :)
Tutaj pare informacji w cyfrach :)
Składnik | % pokrycia zapotrzebowania kobiety 19-60 lat | % pokrycia zapotrzebowania mężczyźni 19-60 lat |
Energia Białko Potas Fosfor Magnez Cynk Żelazo Witamina E Witamina PP Foliany | 28 51 23 112 120 21 22 278 37 22 | 22 41 23 112 97 17 26 278 33 21 |
Słonecznik jest dość kaloryczny...
Wartość energetyczna w 100 g: | 563,00 kcal |
Białko w 100 g: | 24,40 g |
Węglowodany w 100 g: | 19,00 g |
Tłuszcz w 100 g: | 43,70 g |
Ale nie powinniśmy z niego rezygnować całkowicie podczas odchudzania - jest dobry na przemiane materii. Trzeba tylko spożywać go w rozsądnych ilościach - i nie wybierać tego solonego czy kandyzowanego ;)
Fajny post, nigdy co prawda nie przywiązywałam wagi do słonecznika ale chyba się w niego zaraz zaopatrze :D
OdpowiedzUsuńja uwielbiam słonecznik :) solo ten w łupkach, łuskany do różnych potraw :)
OdpowiedzUsuńJa najbardziej ubóstwiam ten czarny :P
Usuńuwielbiam dłubać słonecznik :)
OdpowiedzUsuńjest super przekąską
Ja jeszcze męczę pestki dyni po ostatnim Twoim poście ale dość drogie są ;/ a słonecznik to nawet moja mama zasadziła więc muszę ją molestować :D Jak zawsze dzięki za kolejne wieści, co warto stłamsić ;*
OdpowiedzUsuńUwielbiam słonecznik :) A szczególnie chwile prażony na patelni :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com
Najlepszy jest słonecznik z biedronki :) Ja chrupię codziennie, niestety on jest chyba dość kaloryczny, o czym nie ma tu napisane, a liczyłam na to, że moje sumienie się uspokoi. Bo ja potrafię schrupać pół paczki przy czytaniu np., no i nie wiem wtedy, czy jest to dietetyczne.A w biedronce słonecznik to duża paczka :)
OdpowiedzUsuńO tak, przeoczyłam ten wątek... zaraz dopiszę :P
UsuńJest zdrowy, ale także bardzo kaloryczny. Należy do roślin oleistych, więc lepiej z nim nie przesadzać. Uważam, iż paczka dziennie to zdecydowanie za dużo.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Tak, bardzo zdrowy, ale również bardzo kaloryczny. W dużych ilościach na pewno nie jest wskazany.
OdpowiedzUsuńNiestety, dlatego najlepiej kupować niełuskany ;)
UsuńTak ja tez uwielbiam słonecznik ;p JEst pyszny
OdpowiedzUsuńmmmm słonecznik <3 mogła bym pochłaniać ogromne ilości :)
OdpowiedzUsuńja jak dłubię słonecznik, to nie umiem przestać... muszę zawsze dokończyć paczkę! jak nałóg :P :* Aneta
OdpowiedzUsuńod kiedy jem słonecznik znacznie przytyłam i to chyba za sprawą tej pysznej przekąski
OdpowiedzUsuńUwielbiam słonecznik, łuskany najbardziej: rano do owsianki, w ciągu dnia jako przekąskę, a gdy robię szpinak, dodaję uprażony na patelni.
OdpowiedzUsuńCzy 100 gram Słonecznika łuskanego smażonego solonego do za dużo na dzień ?
OdpowiedzUsuńWartość energetyczna w 100 g: 622,00 kcal
Białko w 100 g: 20,00 g
Węglowodany w 100 g: 18,60 g
Tłuszcz w 100 g: 52,00 g
Troszkę spora porcja, zmniejszyłabym o połowę :) W końcu jest smażony i solony ;)
UsuńPolecam nie gryźç słonecznika jedynkami a boczni zębami przy częstym łuskaniu jedynki się scierajà.
OdpowiedzUsuńJaka jest zawartość witaminy B 17 ?. I czy pomaga na reumatyzm .To zdanie o reumatyżmie nie zrozumiałam.
OdpowiedzUsuńmoja tesciowa dlubie do 2paczek dzieniema73lata
OdpowiedzUsuń