Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Pistacjowa przekąska - wszystko o zielonych orzechach

Czy Wy także kaloryczne słodycze, tłuste czipsy i inne niezdrowe przekąski zastępujecie tymi lepszymi (orzechy, nasiona, suszone czy świeże owoce)? Pisałam Wam już o pysznych pestkach dyni i o zdrowych, pełnych witamin nasionach słonecznika. Dzisiaj przyszła kolej na PISTACJE




Naukowcy odkryli, że garść pistacji dziennie może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu, pomóc uniknąć chorób serca i zapobiegać nowotworom. Orzechy te są dobrym źródłem antyoksydantów (badacze doszli do wniosku, że pistacje są jednym z najlepszych źródeł antyoksydantów spośród produktów pochodzenia roślinnego.), które chronią komórki przed zniszczeniem przez szkodliwe substancje chemiczne, zwane „wolnymi rodnikami”.  Te wyjątkowe orzechy cenione są przede wszystkim za swoje wartości odżywcze oraz bogactwo ponad 30 witamin, minerałów i fitoskładników. Pistacje są doskonałym źródłem witaminy B6, miedzi i manganu oraz protein, błonnika, tiaminy czy fosforu. Eksperci żywienia potwierdzili, że pistacje należą do jednych z najbardziej odżywczych gatunków orzechów, zawierają najmniej kalorii i tłuszczu spośród wszystkich orzechów. Nie wszyscy wiedzą także, że 1 orzech pistacji ma tylko 3 kalorie - porcja pistacji złożona z ok. 30 orzechów stanowi satysfakcjonującą, pyszną przekąskę, która ma tylko 100 kalorii.

Pistacje są od dawna stosowane w medycynie ludowej. Wierzono, że ich właściwości są pomocne w zwalczaniu takich dolegliwości, jak ból zębów czy stwardnienie wątroby.
Magazyn “The Archives of Internal Medicine” w maju 2010 roku opublikował wyniki badań, które potwierdzają, że regularne spożywanie orzechów pomaga utrzymać serce w dobrej formie.
Według tabeli stosowanej przez Departament Rolnictwa USA, 28-gramowa porcja pistacji ma wyższy potencjał antyoksydacyjny niż filiżanka zielonej herbaty.
Zielony kolor pistacji pochodzi ze związku zwanego luteiną, który zapobiega najczęstszej przyczynie utraty wzroku: zwyrodnieniu plamki żółtej związanemu z wiekiem.
Porcja pistacji zawiera aż 3 gramy błonnika pokarmowego – to więcej niż w innych orzechowych przekąskach i w większości rodzajów owoców.

Wyniki badań zaprezentowane przez Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne (American Dietetic Association) pokazują, że ze względu na fakt, że pistacje znajdują się w łupinach, potrzeba więcej czasu na ich konsumpcję, co sprzyja obniżeniu poziomu całkowitego spożycia kalorii o 41 procent.

Ciekawostki na temat pistacji :
  • Wiekowa przekąska. Drzewo pistacjowe należy do jednych z najstarszych kwitnących drzew orzechowych, a ludzie jedzą orzechy pistacjowe od co najmniej 9000 lat. Pistacje są jednym z dwóch rodzajów orzechów, o których wspomina się w Biblii (Księga Rodzaju 43:11).
  • Najwcześniejsi smakosze? Pistacje zostały sprowadzone do Rzymu przez cesarza Witeliusza w I wieku n.e. i już wtedy Apicius – rzymski odpowiednik Julii Child (cenionej autorki książek kulinarnych w USA) napisał o nich w swojej książce kucharskiej.
  • Królewski egoizm. Pistacje można określić prawdziwie królewską przekąską. Królowa Saba tak je uwielbiała, że zażądała, aby wszystkie pistacje zebrane w jej królestwie, były przeznaczone wyłącznie dla niej.
  • Podróż dookoła świata. Wyjątkowe wartości odżywcze oraz długi okres przechowywania sprawiały, że pistacje stały się niezastąpionym elementem diety podróżników i odkrywców.
  • Rodzina. Pistacje są spokrewnione z mango oraz przyprawą o nazwie sumak.
  • Kuchenna łacina. Etymologia słowa „pistacja” jest dość skomplikowana: pochodzi ono od włoskiego pistacchio, łacińskiego pistacium i greckiego pistakion.
  • Znaczenie słowa. To, co my nazywamy po prostu pistacją, Chińczycy nazywają „orzechem szczęścia”. Pistacje są również znane jako „zielone migdały”.




16 komentarzy:

  1. uwielbiam je , ale nie oszukujmy sie taka mala paczuszka ktora opendzluje w 15 minut czasem krocej kosztuje 7 zl

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, szkoda, że ich cena skutecznie odstrasza od częstego zakupu ich. :[

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, to jedyne orzechy które mogę jeść tonami ;)

      Usuń
  3. są takie pyszne, takie zdrowe a ta cena... :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pistacje, szkoda, że trochę kosztują...

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pistacje ! <3 Mogłabym jeść tonami T*T

    OdpowiedzUsuń
  6. Fakt - cena jest dołująca. Dlatego ubóstwiam, ale jem okazjonalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pistacje bardzo mnie odprężają i mógłbym je jeść godzinami, szkoda, że jak również inni zauważyli cena jest dość wysoka :/

    OdpowiedzUsuń
  8. Orzechy pod każdą postacią <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Drogie w cholerę. Zawsze w markecie jak są na wagę to jem je na miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli jesteś złodziejem/złodziejką.

      I jak widać - nie tylko się tego nie wstydzisz, ale jeszcze tym się chwalisz. Obciach na całego. Złodziejskie nasienie.

      Usuń
    2. CEbulak pierdzielony.

      Usuń
    3. Znajdź sobie dobrze płatną pracę, to nie będziesz musiał kraść.

      Usuń
  10. Uwielbiam pistacje, ale można je dostać tylko solone. Wtedy tez sa zdrowe?

    OdpowiedzUsuń
  11. Dlaczego pistacje można kupić tylko w łupinach?
    Odpowiedź: bo są drogie - nie przekonuje mnie. Orzechy laskowe też są drogie, a mogę kupić i w łupinach i bez... ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.