Właściwości odżywcze migdałów:
Garść migdałów (ok. 28 gram, czyli 24 sztuki) zawiera:
Kalorie: 164 cal.
Proteiny (białko): 6,0g
węglowodany: 5,6g
tłuszcz: 14,3g
błonnik: 3,3g
Witamina E: 7.4 IU
Witamina B2: 0.23 mg
Magnez: 78 mg
Migdały dla zdrowia
Po migdały warto sięgnąć głównie ze względu na wysoką zawartość wapnia, a więc głównego budulca zębów i kości. 100 g migdałów zawiera ponad 200 mg tego pierwiastka. Migdały, to bogate źródło magnezu, dlatego ich właściwości docenią także osoby narażone na działanie stresu, pracujące fizycznie i przemęczone.
W migdałach znajdziemy również cynk, niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu układu rozrodczego, wzmacniający paznokcie i skórę. Ponadto, zawierają one fosfor - budulec kości i zębów oraz potas, który odpowiedzialny jest za prawidłową pracę serca, usuwanie produktów przemiany materii oraz zaopatrywanie mózgu w tlen.
Istotne jest również to, że migdały zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które powinny być systematycznie dostarczane wraz z pożywieniem. Są one nieodzowne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, między innymi chronią przed zawałem i miażdżycą, korzystnie wpływają na pracę mózgu i zdolność koncentracji.
Migdały wzmacniają naszą odporność, dzięki czemu chronią przed przeziębieniami. Poleca się je osobom, które cierpią na problemy z ciśnieniem tętniczym i tym, którzy mają zbyt wysoki poziom cholesterolu. Poza tym, migdały zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej serca. Wskazane są przy chorobach dróg żółciowych, płuc, oskrzeli czy układu moczowego. Powinny jeść je kobiety w ciąży – neutralizują przykre objawy zgagi, a także kobiety karmiące piersią – migdały korzystnie wpływają na laktację.
Migdały w diecie odchudzającej
Migdały mogą stanowić doskonałą przekąskę w trakcie diety wyszczuplającej. Przede wszystkim dlatego, że zapewnią organizmowi ważne dla niego składniki odżywcze, a także regulują przemianę materii i zapobiegają odkładaniu się tłuszczów.
Migdały mają dobroczynny wpływ na zdrowie pod warunkiem, że są nieprzetworzone i nie poddawane obróbce termicznej, czyli gotowaniu, pieczeniu, czy prażeniu.Wysoka temperatura powoduje wytworzenie kwasów tłuszczowych trans z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przez co zmienia dobroczynne wielonienasycone tłuszcze w szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans, które działają w organizmie jak wolne rodniki. Obniżają poziom dobrego cholesterolu (HDL) i podwyższają poziom złego cholesterolu (LDL), powodują tycie, stany zapalne w organizmie, wywołują syndrom X i cukrzycę.
Migdały dla urody
Migdały zawierają dużo witaminy E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Jej regularne spożywanie nie tylko obniża ryzyko wielu chorób, ale także chroni skórę przed pojawieniem się przedwczesnych zmarszczek i wzmacnia naczynia krwionośne. Te orzechy mają też wpływ na stan włosów, skóry i paznokci.
Polecam je kobietom w ciąży – dzięki migdałom skóra staje się elastyczna, a to sprawia, że jest mniej podatna na rozstępy. Z tego samego powodu zaleca się stosowanie olejku z wyciągiem z migdałów. Ma on właściwości natłuszczające i nawilżające, zaleca się go do skóry zaczerwienionej i wrażliwej. Olejek migdałowy jest częstym składnikiem kremów zapobiegających powstawaniu zmarszczek. Migdały przetarte na pastę sprawdzą się doskonale jako maseczka do zniszczonych włosów. Maseczkę nakłada się na pół godziny, a następnie myje włosy szamponem. Włosy stają się błyszczące i miękkie.
Obieraj migdały ze skórki!
Skórka migdałów ani nie jest smaczna, ani też nie zawiera cennych dla naszego organizmu wartości odżywczych, natomiast zawiera kwas fitowy, utrudniający przyswajanie minerałów z pożywienia (w tym magnezu, wapnia, żelaza i cynku).
Poza tym najczęściej występujące na polskim rynku migdały pochodzą ze Stanów Zjednoczonych (migdały kalifornijskie), a usunięcie skórki z migdała jest konieczne w tym wypadku już nie tyle ze względów smakowych ile dla naszego bezpieczeństwa! Skórka migdałów kalifornijskich może bowiem zawierać toksyczne substancje chemiczne użyte podczas pasteryzacji. Niestety wszystkie migdały importowane obecnie z USA to nie jest już produkt naturalny lecz przemysłowo przetworzony.
Prawidłowo migdały obiera się ze skórki „na zimno” czyli bez polewania ich wrzątkiem. Dlaczego? Są ku temu dwa powody. Otóż migdały w naturalnym surowym stanie są pełne witamin, minerałów i enzymów, a te ulegają uszkodzeniu pod wpływem wysokiej temperatury. Migdały zawierają dużo białka, zdrowych tłuszczów, sporo magnezu oraz witaminy E zwaną witaminą młodości. Witamina E jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury.
http://www.akademiawitalnosci.pl/dlaczego-juz-nie-warto-kupowac-migdalow-kalifornijskich-i-jak-obrac-migdaly-ze-skorki/
http://fitness.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/art92,dlaczego-nalezy-jesc-migdaly.html
Co powiecie na taka przekąskę? Lubicie migdały?
ja również doceniam dobroczynne wartości migdałów
OdpowiedzUsuńLubię je jeść ,ale także stosować w formie olejku do oczyszczania buzi ;)
Bardzo lubię migdały :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam migdały. Mogę je jeść garściami :)
OdpowiedzUsuńLubię :):)
OdpowiedzUsuńCiekawy artykuł, przydatne informacje.. :) A czy jest jakiś łatwy i szybki sposób na obranie migdałów ze skórki bez zalewania wrzątkiem?
OdpowiedzUsuńPodczas diety dodawałam 3 pokrojone migdały do owsianki:) Bardzo smaczna i pożywna przekąska :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i obserwuję :)
Uwielbiam migdały! Może zrobię sobie miesiąc z migdałami? :)
OdpowiedzUsuńMiesiąc z rafaello xD
UsuńSwego czasu jadłam migdały.
OdpowiedzUsuńBrałam jeszcze zawsze 3 dodatkowo i długo gryzłam tak jak się zaleca :)
jakoś nie mogę się oswoić z migdałami:) zapraszam na szczyptę soli
OdpowiedzUsuńDobrze, że ktoś wreszcie podał ile to jest ta garść migdałów! :)
OdpowiedzUsuńFajny i przydatny wpis, może się też przydać taki kanał https://www.youtube.com/user/tomehoppl - też mówi o zdrowiu i innych tego typu tematach.
OdpowiedzUsuńJak obrac migdaly ze skorki na zimno?
OdpowiedzUsuńcierpliwie skrobać
UsuńZalewasz wodą, nawet z kranu, po godzinie zmieniasz wode i pozostawisz je dalej w szklance. Po paru godz wode wylewasz i migdalki bez problemu obierasz:)
UsuńZalewasz wodą, nawet z kranu, po godzinie zmieniasz wode i pozostawisz je dalej w szklance. Po paru godz wode wylewasz i migdalki bez problemu obierasz:)
OdpowiedzUsuńo polifenolach bylo wspomniec
OdpowiedzUsuńTo gdzie najlepiej kupować migdały?
OdpowiedzUsuńMigdały uwielbiam, ciekawy wpis, ale nie mogę się powstrzymać od jednej uwagi. Pani Gosiu 28 gramów, a nie 28 gram. Mamy 1 gram, 2 gramy, 5 i więcej gramów, jak 1 pies, 2 psy, 28 psów ( a nie 28 pies) pozdrawiam serdecznie Gosia
OdpowiedzUsuńi dla porządku 164 kcal :)
Usuń