Składniki:
kostka masła (250 gram)
4 łyżki ciemnego kakao
woda (7 łyżek)
1.5 szklanki cukru
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
Wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
w garnuszku, na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło, cukier, wodę i kakao.Kiedy wszystkie składniki połączą sie w jednolitą masę, odlewamy 3/4 szklanki na polewę, a resztę lekko studzimy. Oddzielamy żółtka od białek.
Do miski z żółtkami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i przestudzoną masę kakaową. Dokładnie mieszamy.
W drugiej misce ubijamy na sztywno białka. Łączymy białka z ciasta i delikatnie mieszamy.
Wlewamy ciasto do posmarowanej masłem i wysypanej bułką formy i wstawiamy na ok. 40 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Gotowe ciasto oblewamy polewą i koniecznie posypujemy kokosem.
Smacznego!
Ja mam trochę inny przepis, ale murzynka uwielbiam miłością prawdziwą. Również kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u moich dziadków, babcia często piekła właśnie murzynka, co również wiązało się z nieodłącznym wylizywaniem misek :)
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię mokre murzynki, pyszności.
OdpowiedzUsuńJakie to mokre murzynki ?
Usuńmokre to niesuche ;]
UsuńTe proste ciasta są najsmaczniejsze !!!
OdpowiedzUsuńTo ciasto również i ja bardzo uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńRzeczywiście- ciasto dzieciństwa!
Zjadłabym pół blaszki na raz :D
OdpowiedzUsuńDo kawy idealne :)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię to ciasto :) Ale chyba bardziej czekoladowe brownie! :P
OdpowiedzUsuńMurzynek jest i moim ciastem z dzieciństwa, aż mnie naszła ochota by go upiec :)
OdpowiedzUsuńjaka jest długość blaszki w tym przepisie?
OdpowiedzUsuńcisto jest pyszne ale mam uwagę małą do tego przepisu, po co dawać na tak małą ilość mąki TAK DUŻO PROSZKU DO PIECZENIA!!!!! TO SAMA CHEMIA I NIEZDROWE DLA ŻOŁĄDKA. NIE WSPOMNĘ O TRZESZCZENIU W ZĘBACH OD TEJ ILOŚCI PROCHU. ŁYŻECZKA BY SPOKOJNIE WYSTARCZYŁA BO Są PRZECIEŻ JAJKA
OdpowiedzUsuńDzień dobry, proszę nie krzyczeć.
UsuńMi nic w zębach nie trzeszczało... a kto chce, niech ryzykuje i modyfikuje przepis. Ja nie dam sobie głowy uciąć czy wyjdzie. Według mojego ciasto było idealne :)
Pozdrawiam
murzynka upiekłam dokładnie według przepisu i było idealne smakowało całej rodzinie :)
UsuńJa zawsze tak piekę murzynka i jest pyszny tylko nigdy nie dawałam 3 łyżeczek proszku a 2 łyżeczki i jest to ilość wystarczająca.Polecam posypać ciasto płatkami migdałowymi,pycha.
OdpowiedzUsuńi jeszcze jedno koniecznie do masy w garnuszku dodać cukier waniliowy
OdpowiedzUsuńja dodaję również aromat rumowy :)
UsuńProszku do pieczenia jest zdecydowanie za dużo, cukru również, ciasto proste, nijakie w smaku, dla niewymagających początkujących.
OdpowiedzUsuńPycha :D
OdpowiedzUsuńPycha przepis i bardzo prosty. Dziś pieczemy, właśnie idziemy po składniki. sucheoczyinfo.blogspot.com Pozdrawiamy! :)
OdpowiedzUsuńUuuu..ja daję mniej cukru i mniej proszku do pieczenia! One niezdrowe !!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego murzynka! I uwielbiam go modyfikować na różne sposoby. Przede wszystkim daję mniej cukru, bo i tak jest słodkie. Dodaję też dżem, najlepiej porzeczkowy, bo ciasto wychodzi wilgotne i lekko kwaśne - idealne. Ostatnio przełożyłam bananami i kremem budyniowym :)
OdpowiedzUsuńZawsze się udaje.
OdpowiedzUsuń1 kostka masła
1 cukier waniliowy
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
3 czubate łyżki kakao
Po zagotowaniu (ok.10 min) odlać 1/4 do polania na gorące ciasto.
Po przestudzeniu dodajemy:
4 całe jaja (roztrzepane widelcem)
2 szklanki mąki zmieszane z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.
Smacznego!
Mama zawsze dodawała dżem porzeczkowy i murzynek był wilgotny...mmm pycha
OdpowiedzUsuńPotwierdzam - dżem z czarnej porzeczki i soda zamiast proszku do pieczenia
UsuńDziś właśnie upiekłam :) ale murzynek jest zdecydowanie lepszy, bardziej wilgotny, gdy pieczemy go w prodiżu.
OdpowiedzUsuńFormę smarujemy masłem i posypujemy mąką? Nie bułką tartą?
OdpowiedzUsuńOczywiści, że bułką ;) Widać wdarł się jakiś chochlik do tekstu :D
Usuń