Pisałam już na blogu o kalarepie, ale przypomnijmy krótko jej podstawowe właściwości :)
- poprawia funkcjonowania układu trawiennego
- przyspiesza wydzielanie żółci
- pomocna w leczeniu zaparć
- usuwa toksyny
- działa antynowotworowo
- neutralizuje wolne rodniki
- utrzymuje na stałym poziomie zawartość cukru we krwi
Kalarepa bogata jest w witaminy B, C, K, beta-karoten, wapń, magnez, żelazo, fosfor. Warzywo to zawiera luteinę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Korzystnie wpływa także na układ trawienny, dzięki zawartości włókien roślinnych reguluje perystaltykę jelit i jest wykorzystywane w leczeniu zaparć. W swoim składzie zawiera także cholagogę, która przyspiesza wydzielanie żółci i usprawnia trawienie.
Kalarepka zaliczana jest do warzyw nieuczulających, dlatego można ją
podawać dziecku od szóstego miesiąca życia. Wskazana jest także w
diecie cukrzyków, ponieważ należy do produktów bardzo wolno podnoszących
cukier we krwi, a jednocześnie nie jest kaloryczna.
100gram kalarepy to jedynie 27kcal!
Świeży sok z kalarepy dorównuje wartością witaminową sokom z pomarańczy i cytryn,
może być stosowany do płukania ust w silnych stanach zapalnych dziąseł. Jego regularne picie zapobiega natomiast uciążliwym krwotokom z nosa oraz zmniejsza i łagodzi skutki zatruć alkoholowych czy narkotykowych.
Jak przygotować sok z kalarepy?
Na sok wybieramy kalarepki młode i jędrne, stare lub przerośnięte są łykowate i niesmaczne. Odcinamy poplamione i więdnące liście, następnie myjemy warzywo pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszoną kalarepę cienko obieramy, kroimy i wyciskamy w sokowirówce sok z warzywa i liści.
Najwięcej witamin znajduje się w młodych liściach i górnej części kalarepy. Soki, szczególnie w ciepłe dni, powinno się rozcieńczyć niedużą ilością wody.
A jeśli czysty sok nam się znudzi, zawsze można urozmaicić...
Sok z kalarepy i ogórka
- średnia kalarepka
- 2 świeże ogórki
- siekany mały ząbek czosnku
- posiekany świeży koperek
- siekana świeża natka selera korzeniowego
- woda
Sok z kalarepy i jabłka
- średnia kalarepka
- 2 jabłka
- łyżka soku z cytryny
- siekana świeża natka selera korzeniowego
- woda
Sok pomidorowo-kalarepkowy
- 125 ml soku pomidorowy (ja dodaję z kartonika)
- średnia kalarepka
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeży siekany koperek
- woda
Napój z kalarepy i czerwonych porzeczek
- średnia kalarepka
- 35 dag porzeczki czerwonej
- 1,5 szklanki wody przegotowanej
- 2 łyzki miodu
- szczypta soli i szczypta pieprzu
Kto powinien unikać kalarepy?
Ze względu na obecność szczawianów, kalarepy nie powinny jeść osoby z kamicą nerkową. Warzywo to wykazuje również działanie podrażniające, dlatego należy z niego zrezygnować w przypadku chorób wrzodowych i schorzeń przewodu pokarmowego np. zapalenia błony śluzowej żołądka.
Kochani, smacznego!
Ale piekne, kreatywne zdjecia :-)
OdpowiedzUsuńPrzekonałaś mnie :) Regularnie piję świeżo wyciskane soki, lecz z kalarepy jeszcze nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam duszoną kalarepę:)
OdpowiedzUsuńSmak może być dość specyficzny, ale patrząc na wartości, to trzeba spróbować ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie koktajle
OdpowiedzUsuńSwego czasu robiło się u nas w domu gołąbki w liściach kalarepy - polecam :)
OdpowiedzUsuń