Kilka dni temu zrobiłam interes życia i kupiłam patelnię grillową. Nie zastanawiałam się zbyt długo czy brać, ponieważ kosztowała zaledwie 24,99 zł. Myślałam, że po pierwszym użyciu niewiele z niej zostanie - a jednak chyba jest wielorazowego użytku. Z okazji udanych zakupów postanowiłam przyrządzić jedno z moich ulubionych dań - tortillę z grilowanym kurczakiem
Składniki:
- 4 placki do tortilli (polecam przepis Agnieszki na placki z siemienia lnianego)
- 200g piersi z kurczaka
- cebula
- papryka
- marchewka
- cukinia
- por
- potarty ser (wedle uznania)
- sól, pieprz, papryka ostra
Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy, kroimy na drobniejsze kawałki i przyprawiamy. Grillujemy na patelni aż się mięso ładnie zarumieni. Na drugiej patelni dusimy warzywa. Ja używam mieszanki chińskiej, ale wszystko zależy od naszych osobistych smaków i gustów. Gotowe miksy na pewno pomogą zaoszczędzić nam czas. Do warzyw można dodać sos chiński "mango" i "słodkie chili", nadaje charakteru całej potrawie. Chrupiące mięsko łączymy z miękkimi warzywami. Gotowym farszem i potartym serem nadziewamy placki tortilli, które jeszcze chwilkę grillujemy, żeby nadać chrupkości ciastu i rozpuścić ser. Tortilla najlepiej smakuje podawana na sałatce greckiej, polana sosem winegret.
Patelnia próbę przetrwała, a myśmy się bardzo najedli ;) Myślę, że zakup mi sie udał - zwłaszcza że już dawno chciałam ja mieć <3 A tortilla pyszota, polecam :*
A co u Was dzisiaj na obiad?
Buziaki, Herrbata
Niektóre zdjęcia tortilli robiła moja siostra, Agnieszka - zapraszam na jej bloga fotograficznego - KLIK KLIK KLIK
Mniam! Bardzo lubię gotować, więc i przepisy chętnie czytam :)
OdpowiedzUsuńPolecam samodzielne wykonanie tortilli - są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż kupne. Wystarczy tylko zagnieść 2 szklanki mąki pszennej z łyżką oleju, szczyptą soli i około pół szklanki wrzątku, odstawić na 10 minut pod ściereczką, uformować placki i smażyć na suchej patelni przez 2-3 minuty. Pycha. Robię je średnio co kilka tygodni, do tego przygotowuję hummus i mam pyszną i zdrową przekąskę :)
Na ile plackow wystarcza przepis :)
UsuńNa 8 :)
UsuńNapisałam pół szklanki wody - upewniłam się teraz w przepisie, dokładnie jest to 160 ml.
Ojej ale bardzo apetycznie wyląda.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapisuje przepis i na week będę robić .
Mniam :D Uwielbiam tortille :)
OdpowiedzUsuńO mniam! Nie wiem czemu, ale w zyciu nie jadlam tortilli:P
OdpowiedzUsuńZakochałam się w tym przepisie - jest kurczak, warzywka, tortilla i proste przygotowanie! Już wiem, co jutro będę miała na obiad :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńA gdzie kupiłaś taką patelnię?
OdpowiedzUsuńJa też dzisiaj miałam tortillę na obiad! Ale moja nie wyglądała tak apetycznie jak Twoja :)
RTV AGD, ponoć jakiś czas temu były w promocji za 14 zł :x
UsuńKurcze, patelni takiej nie mam. Spróbuję na zwykłej :)
OdpowiedzUsuńfarsz można zrobić na zwykłej patelni, a placki dać na koniec na chwilę do piekarnika :)
UsuńTe placki są kupne czyli nie nadają się do jedzenia tyle tam dziwnych rzeczy składzie.A sądziła że to porady jak zdrowo jeść.
OdpowiedzUsuńDrogi Anonimie - moje placki są kupne, ale przy wymienianiu składników podałam link do ciekawskie.pl, gdzie Agnieszka zdradza wspaniały przepis na placki z siemienia lnianego :) Niestety, w moim przypadku nie da się zawsze zjeść zdrowo - nie każdy ma czas wypiec swoje. Ale porady są i szczerze polecam skorzystać z przepisu Agnieszki :) Pozdrawiam!
UsuńMój mąż robi podobne danie... Pychoyka ��
OdpowiedzUsuńWyglądają na bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńChyba wybiorę się do rtv:)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda mega apetycznie
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;) ja robię z kapustą pekińską, ale tą tortillę na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do nas, http://patrycjaannawioletta.blogspot.com/
Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń