Odkąd w naszym domu pojawiła się beztłuszczowa frytkownica Purifry, dużo w kuchni eksperymentuję. Robiłam już frytki z selera, talarki z buraka a dziś w obroty wzięłam ciecierzycę.
Zainspirowana wpisem siostry Agnieszki, przygotowałam chrupki z cieciorki, które są bardzo smaczną i zdrową przekąską.
Ciecierzyca, inaczej cieciorka, zwana również grochem włoskim należy do rodziny bobowatych. Ma bardzo dużo wartości odżywczych, a zawarte w niej białka idealnie zastępują białka zwierzęce. Cieciorka to nie tylko doskonałe źródło białka, zawiera sporo innych zdrowych składników, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Dzięki zawartości żelaza, zapobiega anemii. Może być wykorzystywana pomocniczo w leczeniu niedokrwistości. Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny, a zawarty w niej błonnik stabilizuje poziomu glukozy we krwi i obniża wchłaniania węglowodanów.
Ciecierzyca może być pomocna przy zwalczaniu bólów głowy oraz gardła, podnosi odporność organizmu, hamuje wypadanie włosów i łamliwość paznokci (zawiera dużo cynku), obniża poziom "złego" cholesterolu.
Jest zdrowym dodatkiem do zup, sałatek i dań obiadowych.
Prażona ciecierzyca zwana leblebi to specjalność tureckiej prowincji Sungurlu. Może z powodzeniem zastąpić czipsy lub paluszki. W smaku ziarenka są orzechowo-ziołowe (mi przypominają pieczone kasztany) i szybko dają uczucie sytości. Chrupiąca przekąska jest zdatna do spożycia nawet w kilka dni po przygotowaniu :) Zapraszam po przepis...
Składniki:
✓ Szklanka ciecierzycy
✓ Ulubione przyprawy (sól pieprz, tymianek, chili - co lubicie)
✓ Kilka kropel oleju
Sposób wykonania:
Ciecierzycę na noc wsypujemy do miski i zalewamy dużą ilością wody. Następnego dnia gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 50 minut. Ugotowane ziarenka przecedzamy, doprawiamy ulubionymi przyprawami (ja użyłam tymianku i ziół prowansalskich) i skrapiamy olejem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 20 minut. Moją przekąskę przygotowałam w PURIFRY - beztłuszczowej frytkownicy, ale można je przygotować również w piekarniku, na blaszy.
Sposób wykonania:
Ciecierzycę na noc wsypujemy do miski i zalewamy dużą ilością wody. Następnego dnia gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 50 minut. Ugotowane ziarenka przecedzamy, doprawiamy ulubionymi przyprawami (ja użyłam tymianku i ziół prowansalskich) i skrapiamy olejem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 20 minut. Moją przekąskę przygotowałam w PURIFRY - beztłuszczowej frytkownicy, ale można je przygotować również w piekarniku, na blaszy.
Zaskoczona pysznym smakiem cieciorki planuję w niedalekiej przyszłości zrobić inne pyszności. Może coś z klasyki? A może chcielibyście coś polecić?(czekam w komentarzach!)
- hummus - zmiksowane, ugotowane ziarna z tahini (pastą sezamową), czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami. Jej smak doskonale podkreśli gałka muszkatołowa czy kurkuma, ale równie dobrze może to być kminek rzymski, kolendra, pieprz, a nawet - natka pietruszki. Taka pasta w krajach azjatyckich jest wykorzystywana jako farsz do pity. W naszych warunkach może okazać się wyśmienita po prostu do smarowania pieczywa,
- falafel - niewielkie kotleciki ze zmielonych ugotowanych ziaren, smażone na głębokim tłuszczu.
Tymczasem życzę Wam miłego popołudnia :) Buziole!
Super pomysł ;-) a powiedz mi jak ta frytkownica sprawdza się w przygotowaniu frytek jak smakują ? jak z oleju i czy faktycznie na łyżce oleju można usmażyć ?
OdpowiedzUsuńZa kilka dni będę pisać posta podsumowującego działanie frytkownicy, ale już dziś powiem Ci że się da usmażyć frytki na łyżce oleju. Są pyszne, smakują ziemniakiem.
UsuńMiesko też super - soczyste bardzo.
Też jestem ciekawa odpowiedzi :)
UsuńMuszą być bardzo smaczne.Świetny pomysł;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cieciorkę:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy sposób na ciecierzycę :D Uwielbiam takie eksperymenty.
OdpowiedzUsuńa czy mogę użyć ciecierzycy z puszki lub słoika?
OdpowiedzUsuńSzczerze nie wiem - myślę, że tak - pewnie troszkę smak się zmieni.
UsuńJa Chick Peas jadam od wielu lat a wlasciwie nie pamietam od ilu zawsze z puszki bo innego niema u nas w sklepach.
OdpowiedzUsuńZ puszki on jest odrazu gotowy do jedzenia I tak tu wszyscy jedza ale ja jestem Polakiem wiec musze to robic inaczej jak tubylcy.
1 Odcedzam groszek
2 na puszke 15,5 oz ( 439g ) rozpuszczam nz patelni 2 lyzki od zupy nie solonego masla
3 pieke na tym masle az sie groszek zarumieni i maslo calkowicie zostanie wchloniete przez niego
4 podczas pieczenie mieszam caly czas I pieprzee oraz sole do smaku
jak podczas probawania czy jest dobrze doprawiony zjadam go calkowicie to otwieram nastepna puszke i zaczynam od nowa process pieczenia, zdarza mi sie to wiele razy.
Zjadam taki groszek na goraco a jak chce dodac do salatki to go studze .
Do salatek dodaje zawsze taki pieczony I ostudzony nigdy prosto z puszki .
Nawet moj pies wolal pieczony na maselku a nie jak tubylcy jadaja prosto z puszki .
A my Polacy poniewaz nie jestesmy tybylcami lub innymi gadami to rowniez pieczony groszek zajadamy i juz iI kropka.
I nie masz nadwagi od tego powtarzana procesu? Ramona.
UsuńHummus robię często i nie trzymam się przepisu zbyt dokładnie - po prostu do cieciorki dokładam to co wymaga natychmiastowego spożycia i za każdym razem jest inaczej i ciekawie i o dziwo pysznie. A co do pasty tahini - ziarna sezamu prażę i miksuję końcówką z nożem i wychodzi najpyszniejsza pasta pod słońcem :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadlam ciecierzycy. znalazlam fajny przepis obiadowy, ale zamienilam ciecierzyce soczewica z prostego powodu - soczewicy nie trzeba godzinami moczyc. ale ok. zamoczylam na cala noc, ugotowalam, zjadlam i co? smak bobu. ktos pisal, ze smakuje toche orzechami itd. hehe zart? ;) cieciorka czeka ugotowana na pieczenie, ale jestem sceptycznie nastawiona. dzieci to zjedza? serio?
OdpowiedzUsuńZrobiłam- pyyyszne są takie kuleczki:)
OdpowiedzUsuńNa blaszE a nie na blaszY:)))
OdpowiedzUsuńPrawda
UsuńPrzed chwila wyjelam z piekarnika, sa rewelacyjne, nawet moj 3 latek zajada sie, wielkie dzieki za cudo przepis ;-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń