Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Talarki z buraków


Buraczki to wspaniałe źródło różnych pierwiastków mineralnych, znajdziemy w nich żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez.
Warzywo to działa krwiotwórczo, zapobiega anemii, wspomaga także leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.
Kwas foliowy, w który obfitują buraki, nie tylko warunkuje prawidłowy rozwój płodu, ale też pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę - jej wysoki poziom może wywołać choroby serca. Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych.
Przede wszystkim powinni je jadać nadciśnieniowcy - udowodniono, że azotany obecne w soku z buraków podnoszą we krwi stężenie tlenku azotu, który reguluje ciśnienie.
Warto wzbogacić swoją dietę o te warzywa. Bardzo smaczny i zdrowy jest sok z buraków, ale można też przyrządzić chrupiące talarki!






Składniki
 (na 3,4 osoby):
4 buraczki
łyżeczka oliwy
przyprawy


Buraka obieramy i kroimy na plasterki. Wrzucamy talarki do miski, mieszamy z olejem i doprawiamy. Ja posypałam je majerankiem i tymiankiem. Zostawiamy na 10 minut (żeby troszkę poleżały w przyprawach), następnie pieczemy przez 30-40 minut, w 180 stopniach. Moje talarki zrobiłam we frytkownicy beztłuszczowej PURIFRY, ale można skorzystać ze zwykłego piekarnika. Smak buraczanych plasterków jest bardzo ciekawy, troszkę słodki, troszkę ziołowy - nam bardzo smakowały. Talarki będą świetnym dodatkiem do mięs, alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków.




Mmmm... polecam :) Smakowe!!!

21 komentarzy:

  1. Jaki fajny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przynieś trochę...:))

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna przekąskka :D

    http://zyciowa-salatka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm interesujący pomysł na buraki :]

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszności :) Oj z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba sobie jutro takie zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. nienawidzę buraków że się tak długo robią :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Ej, ale fajowe czipsy! Wypróbuję przepis, dzięki za pysznego posta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Koniecznie muszę je zrobić:) dzięki za pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  10. O proszę... coś nowego obiadowego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robię tak z ziemniakami, ale przepis z burakami to dla mnie nowość. Spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  12. Z buraków można wyczarować cuda :) Obecnie chodzi za mną ciasto buraczane :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne jest z cukrowego buraka z makiem na wierzchu. Przepis mozna znalesc wpisujac w Google :buraczak :Zycze smacznego !!!

      Usuń
  13. Czy ta przekąska sprawdza się na zimno również?

    OdpowiedzUsuń
  14. A na parze będą smaczne?

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie wychodzi mi to! talarki tnę obieraczką do ziemniaków( w nieskończoność) a potem one w piekarniku albo się palą, albo nie robią chrupiące tylko takie miękkie bardzo. Jak to ogarnąć, żeby wyszły chipsy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla ziemniaków obowiązkowo należy potrzymać w wodzie wypłukać, odsączyć z wody i misce naoliwic z niewieką ilością oleju

      Usuń
  16. U mnie też w piekarniku takie talarki nie wyszły, albo miękły, albo były spalone. Za to sok z buraka uwielbiam i pewnie przy takiej wersji buraka zostanę. A do chrupania chrupki z cieciorki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.