Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Jak pozbyć się zapachu czosnku?


Czosnek jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Poprawia smak zup, mięs a sosy z jego udziałem są przepyszne. Niestety, często rezygnujemy z jego jedzenia, ponieważ boimy się przykrego zapachu, który się później długo wydobywa z naszych ust. Mam nadzieję, że wpis Wam się przyda - w końcu rozpoczynamy sezon grillowy, gdzie czosnek króluje nad wszystkimi przyprawami !




O cudownych właściwościach czosnku można mówić godzinami. Uwielbiamy go za jego działanie moczopędne, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Kiedyś był niezbędny w leczeniu układu trawiennego, dróg oddechowych i wielu dolegliwościach dotykających innych narządów.
Obecnie pomaga w zapobieganiu i leczeniu dolegliwości cywilizacji takich jak: choroba wieńcowa, udar mózgu, zawał serca czy miażdżyca. Ponadto chroni przed miażdżycą pomagając utrzymać wysokie stężenie "dobrego” cholesterolu HDL, a redukując poziom "złego” cholesterolu LDL we krwi.
Czosnek cenimy również za jego walory smakowe. Poprawia smak kiełbasy, sosów, nawet pizzy. Niestety, wiele osób nie jada go, ze względu na nieprzyjemny zapach, który wydziela się z ust po jego zjedzeniu.
Odpowiedzialny za ten zapach jest związek zwany allicyną. Nie jest ona metabolizowana przez organizm, więc krąży w nim w niezmienionej postaci i jest wydalana przez drogi oddechowe lub przez skórę wraz z potem. Proces ten może trwać nawet przez 72 godzin po spożyciu czosnku.
Jak więc sobie poradzić z "czosnkowym smrodkiem"?



  • Sprawdzonym sposobem jest mleko, które znane jest ze swoich właściwości neutralizujących. W czasie jedzenia czosnku trzeba pić mleko w dużych ilościach. Im więcej tłuszczu, tym efekt jest silniejszy.
  • Bardzo skuteczna jest też zielona natka pietruszki, czy świeży koperek. Po zjedzeniu czosnku przeżuwajmy zielone liski, wykorzystując jednocześnie bogaty zestaw witamin w nich zawarty. Możemy również żuć listki estragonu, selera czy lubczyku. Uważa się, że to chlorofil znajdujący się w ziołach neutralizuje zapach allicyny.
  • Woni możemy również pozbyć się za pomocą roztworu sporządzonego z niewielkiej ilości wody z dodatkiem paru kropel preparatu Amol. Przed połknięciem tego roztworu warto przetrzymać go kilka chwil w ustach.
  • Dobrze działa również napój przyrządzony z wody, miodu i cytryny. Jest smaczny i zdrowy, więc możemy go popijać bez ograniczeń.

23 komentarze:

  1. Te wszystkie porady można sobie wsadzić.....żadna nie jest skuteczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja stosuję koperek i działa świetnie :)

      Usuń
    2. Ja testowałam kiedyś ciepłe mleko (a właściwie kakao) i działało:)

      Usuń
    3. A może to nie czosnek jest winny.

      Usuń
  2. Słyszałam o tym sposobie z mlekiem :) Ja KOCHAM czosnek, najchętniej dodawałabym go do każdego dania. I cebulę. Oba warzywa śmierdzące, ale ten smak... :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kiedyś czytałam, że jak się "potrze" zębami o nierdzewkę np. zlewozmywak to zapach i smak momentalnie znika. I faktycznie działa. Niejednokrotnie sprawdzałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Produkuje się nawet specjalne mydło metalowe do usuwania zapachów

      Usuń
  4. A jak pozbyć się zapachu z dłoni ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poparcie o stał nierdzewna. Są specjalne mydełka ale można też po prostu przetrzec dłonią o zlew

      Usuń
    2. Wystarczy potrzeb dłońmi o kran;-)

      Usuń
  5. Słyszałam tylko o natce pietruszki ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. ja mam niezawodny sposób- jak robię coś z czosnkiem, to jem razem z niemężem i potem oboje śmierdzimy, więc nikomu nie przeszkadza :D A czosnek uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapach jest bardzo uciążliwy:(

    OdpowiedzUsuń
  8. plasterek imbiru po zjedzeniu czosnku dobry

    OdpowiedzUsuń
  9. Ssanie kilku goździków przez parę minut też pomaga

    OdpowiedzUsuń
  10. Kakao pomaga lub paseczek gorzkiej czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  11. to z natką pietruszki to mit, niestety udowodniony naukowo. Szkoda, bo pietrucha właściwości ma wiele ale w tym wypadku nie działa.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.

    OdpowiedzUsuń
  13. Polecam tego bloga, jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  14. Interesujący blog oraz ciekawy wpis

    OdpowiedzUsuń
  15. Goździka polecam :) zresztą, zapach czosnku jest spoko, jak komuś przeszkadza to jego problem ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.