Moją ulubioną zupą jest rosół i nie chwaląc się - robię najlepszy na świecie ;) Niestety odkąd mieszkam w Szkocji bardzo rzadko gości na moim stole. Ciężko jest dostać seler i korzeń pietruszki, natomiast w polskich sklepach cena tych warzyw jest dość wygórowana.
Kiedy ostatnio natrafiłam na białe korzenie podpisane PARSNIP nie zastanawiając się długo, załadowałam do siatki kilka sztuk. Kiedy jednak zaczęłam obierać warzywa, zdziwiłam się. Zamiast intensywnego zapachu pietruszki, poczułam słodki smak marchewki... No tak... "parsnip" to pasternak a "parsley" to pietruszka... Wyglądają niemalże identycznie, biały, długi, zwężający się ku dołowi korzeń. Bardzo łatwo o pomyłkę, dlatego chciałam Wam dziś krótko opisać jak odróżnić pasternak od pietruszki.
Pasternak
Jest znacznie większy od pietruszki i bardziej zaokrąglony u nasady, kształtem przypomina marchewkę. W miejscu naci powinien mieć delikatne wgłębienie z ciemną obwódką. Pasternak ma specyficzny, przyjemny zapach - podobny troszkę do marchewki i selera. W smaku jest słodki, orzechowy smak.
Od pietruszki odróżnia go także nać. Pasternak ma liście jaśniejsze i pokryte od spodu włoskami.
Działa moczopędnie, reguluje krążenie i ma działanie przyśpieszające trawienie a przy tym działa uspokajająco. W 100 gramach ugotowanego pasternaku jest niewiele ponad 120 kalorii, kwas foliowy i magnez. Taka porcja warzywa w jednej trzeciej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Pasternak jest także bogaty w błonnik. Bogaty w potas, może pomóc w zmniejszeniu cholesterolu i wzdęciom
Młody, utarty pasternak idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek. Popularne jest także purée z pasternaku (najlepiej z masłem, solą i pieprzem) oraz racuchy. Warzywo pokrojone w kostkę dodaje smaku zupom i potrawom duszonym, ale uwaga - nie należy dodawać go zbyt wcześnie ze względu na miękką konsystencje, łatwo można go rozgotować.
Odradza się jedzenie liści pasternaku, ponieważ mogą wywołać podrażnienia na skutek obecności fototoksycznych pochodnych kumaryny.
Jest łatwo dostępny w sklepach w UK.
Korzeń pietruszki
Długi i smukły, jest dużo mniejszy od pasternaku i nie posiada wgłębienia u nasady. Jest bardziej aromatyczny i nie jest słodki. Liście pietruszki są ciemnozielone, gładkie i pozbawione włosków.
Pietruszka ma działanie moczopędne, zalecana jest przy bólach brzucha i wzdęciach. Zmniejsza napięcia mięśni gładkich dróg moczowych i jelit, ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. Zawiera witaminę A, C, K, żelazo i jodynę. W jej korzeniu znajdują się także m.in. olejki eteryczne, flawonoidy, kumaryny i śluzy, a także witaminy i sole mineralne. Jest idealna do przyprawiania sałatek i zup sporządzonych z innych warzyw.
W UK pietruszka jest dostępna przeważnie tylko w polskich sklepach.
kilka razy w naszych polskich sieciówkach kupiłam pasternak sprzedawany jako pietruszka. Celne uwagi, dziekuje!
OdpowiedzUsuńTrafione w punkt. Tez kiedyś zastanawiałam się czym różnią się te dwa warzywa i tez juz wiem
OdpowiedzUsuńDziekuje
Kocham pietruszkę i staram się zwracać uwagę, żeby nie trafić na pasternak.
OdpowiedzUsuńA zapytaj szkota czy wie co to pietruszka. Praktycznie żaden nie odpowie twierdząco.
OdpowiedzUsuńPracuję w polskim sklepie i już setki razy szkoci pytali "what is that?". I nie wręcz się kłócili, że to pasternak, a nie pietruszka. Dla nich pietruszka to nać. Zielona i pachnąca (o ile ich owoce, warzywa i zioła mają zapach).
Tak samo jest w Szwecji, pasternak jest dość popularny a korzeń pietruszki rzadko spotykany a do tego drogi. I niestety warzywa nie pachną tak jak w Polsce, natka pietruszki nie pachnie właściwie wcale. Tęsknie za polskimi warzywniakami :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Mój szwedzki chłopak zawsze przynosił mi ze sklepu pasternak, a ja się dziwiłam, jakie tu mają duże pietruszki ;) Do czasu, aż nie odkryliśmy, że to dwa różne warzywa.
UsuńW ogóle pietruszka jest bardzo niedoceniania. To jedna z naszych lokalnych superżywności, a naprawdę niewiele osób ją spożywa. Warto dodawać ja tam gdzie się tylko da.
OdpowiedzUsuńRóżnica widoczna gołym okiem, a czasem i najlepszym gospodyniom zdarza się pomylić :D
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDla Pan i Panow z UK - pietruszke ( korzen) widzialam dzisiaj i w ALDI i w ASDA ( mieszkam w Norwich) - da sie dostac i rosol ugotowac:)
OdpowiedzUsuń