Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami


Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, dlatego powoli zaczynamy planować co przygotujemy do zjedzenia, kupować produkty, szykować potrawy. Najprawdopodobniej dziś ubierzemy choinkę a jutro dokupimy brakujące prezenty :) W radiu radośnie rozbrzmiewają świąteczne hity, na oknie lampki mrugają radośnie... Tylko śniegu brak! Ale mieszkamy w Szkocji, póki co odrobinę znajdziemy w górach...

A jak wygląda to u Was? Macie już ustalone menu? Zakupy porobione?
Jeśli wciąż nie wiecie "co do garnka włożyć" polecam Wam przepyszne paszteciki, które od dwóch lat goszczą na moim stole. Są czasochłonne (mąż już się "cieszy", że znów będziemy je robić), ale niezwykle smaczne. Idealnie komponują się z barszczem, ale mogą być też podawane osobno - jako przekąska.


Ciasto
✔4 szklanki mąki pszennej
✔250g margaryny
✔60g drożdży
✔2 łyżki cukru
✔2 jajka
✔szczypta soli

Margarynę siekamy razem z mąką, następnie dodajemy drożdże roztarte z cukrem, jajka i sól. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które wkładamy do lodówki na około pół godziny. Ja do ciasta dorzucam jeszcze odrobinę kminku, lub czarnuszki. Nasiona te dodadzą odrobinę charakteru!



Farsz:
✔500g kapusty kiszonej
✔500g pieczarek
✔2 cebule
✔sól, pieprz, papryka do smaku

Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, doprawiamy i smażymy na patelni. Kapustę kiszoną przepłukujemy zimną wodą i drobno siekamy. Do kapusty dodajemy podsmażone pieczarki, dokładnie mieszamy i dobrze doprawiamy. Ja jeszcze na chwilkę wrzucam gotowy farsz na patelnię, aby lekko zarumienić kapustę.











Paszteciki:
Ciasto dzielimy na cztery części, rozwałkowujemy cienko na prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku nakładamy farsz i zwijamy jak roladę. Rulon kroimy tak, aby pasztecik miał około 5 cm.
Przed włożeniem do piekarnika paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem
Pieczemy około 15 minut, w temperaturze 180 stopni.









Mmmm, pyszne! Życzę smacznego!

29 komentarzy:

  1. Bardzo lubię i mam podobny przepis. Ja je planuję podać na Sylwestra. Na święta będą krokiety :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy drożdże dodajemy suche czy robimy zaczyn?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak drożdże zmieszamy z cukrem to zrobi się taka "zupka" ;) Nie dodajemy mleka ani mąki :)

      Usuń
  3. Jaka ilość pasztecików wychodzi z tych proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kurcze, nie pamiętam... Wyszło jakoś 2,5 blaszki :) Ale nie wiem dokładnie ile... ok. 75? ;)

      Usuń
    2. Wowo, to dużo bardzo:) a mrozisz surowe?

      Usuń
    3. Nie, ale kiedyś jak zostało mi ciasto to je zamroziliśmy... I potem wykorzystaliśmy. Było spoko ;P

      Usuń
    4. Robiłam dzis z podobnego przepisu z takiej samej proporcji skladnikow i wyszlo mi 36 pasztecikow są pyszne, szkoda że nie można tutaj wstawić zdjęć 😊😋

      Usuń
  4. Uwielbiam! Do tego popitka z czerwonego barszczyku. Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy kapusty nie gotujemy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobra robota, zachęcająco to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a kiedy je robić? w Wigilię czy dzień wcześniej np. ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja różnie robiłam. Raz 23, raz 24. Paszteciki zachowują świeżość przez kilka dni, dlatego tak naprawdę możesz je zrobić nawet 22 ;)

      Usuń
  8. Czy warto zrobić je wcześniej i zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
  9. mam pytanie mogę zrobić wczesniej i zamrozić ??

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja jednak preferuję paszteciki z mięskiem ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Gosiu zrobilam i jestem i jestem zachwycona samakiem (wlasnie mialam barszcz czerwony ,idelane polacznie ) ,dziekuje za przepis ;-) zrobie jeszcze na Swieta

    OdpowiedzUsuń
  12. Jako poczatkujaca, czy zamiast margaryny moge uzyc masla? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. jak je przechowywac zeby byly swiezutkie na Wigilie? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mrozimy upieczone, czy mozemy zamrozić surowe?

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzięki za ten przepis, robiłam wczoraj, wyszły przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam paszteciki z kapustą i grzybemi daleka podróż przed nimi czy mogę spekować hermetycznie?

    OdpowiedzUsuń
  17. Po odmrozeniu można jeść czy trzeba je podgrzewać?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.