Wigilia to czas, kiedy na naszych stołach pojawiają się dania postne, głównie rybne. Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na sałatkę z tuńczyka, którą właśnie zajadam :) W mojej kuchni pojawia się nie tylko w okresie Bożego Narodzenia... również na imprezy, albo "bezokazyjnie", jako pasta na chleb. Przepis otrzymałam od siostry :)
Tanio, szybko i smacznie! Ale zanim zdradzę detale... kilka słów o tuńczyku ;)
Wokół tuńczyka urosło sporo mitów, przyjęło się że jest niezdrowy. Informacja o zawartości rtęci sprawia, że niektórzy całkowicie zrezygnowali z jedzenia tej ryby. Szkoda, ponieważ mięso tuńczyka dostarcza do organizmu człowieka kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają chronić przed miażdżycą, tworzeniem zakrzepów, obniżanie poziomu frakcji LDL cholesterolu.
Tuńczyk to także dobre źródło niacyny, która wspomaga zamianę pożywienia w energię. Jej niedobór może powodować bezsenność, osłabienie, problemy z koncentracją i pamięcią.
Spożywanie tej ryby dostarcza do organizmu człowieka, aminokwasów, które nie są w nim wytwarzane, a potrzebne do jego funkcjonowania. Ponadto białko to jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Tuńczyk to także doskonałe źródło witaminy D3 i B12, zawiera on także wapń, żelazo potas i fosfor.
UWAGA!
Tuńczyk, jak i wszystkie ryby kumuluje w mięśniach rtęć jak również inne metale ciężkie. Tuńczyk jest dużym drapieżnikiem i znajduje się na szczycie łańcucha pokarmowego, przez to gromadzi rtęci najwięcej, ten puszce zawiera jej około 0,3 mg na kg. Dopuszczalna dawka rtęci NA TYDZIEŃ to 0,005 mg/kg masy ciała, co przeliczając na osobę ważącą 60 kg, daje nam ok. 0,3 mg rtęci. Puszka na tydzień jest to dawka w 100% bezpieczna!
Tuńczyk to także dobre źródło niacyny, która wspomaga zamianę pożywienia w energię. Jej niedobór może powodować bezsenność, osłabienie, problemy z koncentracją i pamięcią.
Spożywanie tej ryby dostarcza do organizmu człowieka, aminokwasów, które nie są w nim wytwarzane, a potrzebne do jego funkcjonowania. Ponadto białko to jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Tuńczyk to także doskonałe źródło witaminy D3 i B12, zawiera on także wapń, żelazo potas i fosfor.
UWAGA!
Tuńczyk, jak i wszystkie ryby kumuluje w mięśniach rtęć jak również inne metale ciężkie. Tuńczyk jest dużym drapieżnikiem i znajduje się na szczycie łańcucha pokarmowego, przez to gromadzi rtęci najwięcej, ten puszce zawiera jej około 0,3 mg na kg. Dopuszczalna dawka rtęci NA TYDZIEŃ to 0,005 mg/kg masy ciała, co przeliczając na osobę ważącą 60 kg, daje nam ok. 0,3 mg rtęci. Puszka na tydzień jest to dawka w 100% bezpieczna!
✔1 puszka tuńczyka w sosie własnym
✔1 puszka słodkiej kukurydzy
✔1 łyżka majonezu
✔sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Do miski wrzucamy odcedzonego tuńczyka i kukurydzę, mieszamy z majonezem i doprawiamy ;) To juz wszystko - smacznego ;)
Wesołych Świąt, Kochani!
Herrbata
Ja dodaje jeszcze posiekany szczypiorek.
OdpowiedzUsuńwarto dodać do niej ogórek kiszony:)
OdpowiedzUsuńu mnie jeszcze do tego rodzynki plus jak ktos lubi cebulka perłowa. sałatka w 5 minut bez krojenia.
OdpowiedzUsuńJajko i ogórek kiszony koniecznie :)
OdpowiedzUsuńJa dodaje jako, cebulkę i maakaron ;D pycha!
OdpowiedzUsuńMy dodajemy fasolę czerwona i bez majonezu :-)
OdpowiedzUsuńNo dobra, to ja się przyznam, że też dodaję ogórka i jajko. I natki jeszcze dużo :)
OdpowiedzUsuńJa dodaje ogorek kiszony i ryz. Mniam :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj jadłam z kukurydza, ryżem i ananasem. Pycha :-)
OdpowiedzUsuńPyszne , polecam.
OdpowiedzUsuńcześć :) zapraszam na mojego bloga, trochę odchudzania, trochę pracy nad sobą :) dodałam cię do obserwowanych. będę odwiedzać :d http://nelainmotion.blogspot.com
OdpowiedzUsuńuwielbiam ta salatke :) tylko zamiast majonezu daje jogurt naturalny
OdpowiedzUsuńja dodaję jeszcze ogórka kiszonego, pokrojoną cebulkę i starty żółty ser <3
OdpowiedzUsuń