Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Bigos wegański


Odkąd przeszłam na dietę warzywno-owocową, spędzam bardzo dużo czasu w kuchni. Staram się urozmaicać dietę, żeby nie było monotonnie, żeby się nie zniechęcić. W sobotę postanowiłam zrobić bigos wegański - choć nigdy w życiu nie zrobiłam nawet wersji klasycznej, poza tym bardzo długo nienawidziłam tej potrawy.



Składniki:
-0,7 kg kapusty świeżej
-0,7 kg kapusty kiszonej
-300 g pieczarek
-8 kawałków suszonych grzybków zmielonych na proszek
-2 duże cebule
-2 średnie potarte na duże oczka marchewki
-potarta na drobno gruszka
-szklanka owoców suszonych (ja dałam śliwki, morele, figi, gruszki)
-łyżka majeranku
-łyżka cząbru
-łyżka ziela angielskiego ( mam mielony ;) )
-dwa listki laurowe
-pieprz, sól



Sposób wykonania:
Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażamy na kapce oleju, następnie dodajemy starte marchewki i jeszcze chwilkę podsmażamy. Po ok. 3 minutach dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze troszkę podsmażamy, co jakiś czas mieszając.
Do dużego garnka wrzucamy poszatkowaną kapustę (świeżą i surową). Dodajemy składniki z patelni, zmielone grzyby, potarta gruszkę, suszone owoce i przyprawy. Zalewamy wodą tak, aby nad kapustą znajdował się 1 cm wody. Całość gotujemy około 2 godziny, do odparowania wody. W razie potrzeby możemy na końcu jeszcze bigosik doprawić.
Inspirowałam się przepisem z bloga - www.olgasmile.com





Na początku bigos wydawał mi się zbyt słodki - ale chyba trafiłam na jakiś owoc, bo potem już smakował wybornie. Jedna z lepszych potraw jaką udało mi się ugotować (dotychczas) na tej diecie. Przepis na pewno będzie stanowił bazę dla mojej wersji klasycznej - bo mój mąż to mięsny jest i w bigosie musi mieć mięsko :) Polecam każdemu - nie tylko weganom i ludziom na diecie warzywno-owocowej. jest naprawdę pyszny!


Jeśli macie jakieś ciekawe przepisy z udziałem owoców i warzyw, dodajcie swoje linki poniżej... Być może coś nada się na moją dietę? Wystarczy kliknąć poniższy niebieski guziczek z napisem "add your link" :)
 Pozdrawiam serdecznie! Herrbata :*




22 komentarze:

  1. Nigdy nie łączyłam kiszonej kapusty z suszonymi owocami. Nawet z tradycyjną śliwką. Niemniej danie wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi zrobiłaś smaka ma bigosik mm :-) ja na diecie nie dała bym rady, ponieważ lubię jeść, jestem kucharzem. Od czasu do czasu muszę też zjeść coś słodkiego z powodu spadku cukru robi mi się słabo :-/ Ale o dietetyce mogłabym rozmawiać godzinami. Jest to tak ciekawy temat że coś :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jestem kucharzem - ale nie pracuję w zawodzie. Uwielbiam jeść i tematykę gastronomiczną mogę wałkować i wałkować. Myślałam, ze nie dam rady na diecie, ale bardzo mi zależy na oczyszczeniu organizmu... jestem w szoku bo dziś mija dziewiąty dzień!

      Usuń
  3. kurcze ale mi sie marzy bigos :) i wcale nie musi byc weganski :) mniam ....................

    OdpowiedzUsuń
  4. Mało, ze wegetariański, on jest nawet wegański! Cudownie muszę przetestować :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie lubiłam bigosu i w sumie nie robiłam wege bigosu. Twój jednak wygląda smacznie i chyba w końcu się skuszę :D Niestety nie mam kapusty kiszonej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wersji klasycznej, często używaliśmy samej świeżej - kwaśność załamie smak, ale z samej surowej też może być pyszny!

      Usuń
  6. u mnie mama zrobiła bigosik, niestety z mięsem. Taką miałam ochote, ale musiałam obejść się smakiem. Teraz pokaże jej ten przepis i w końcu zjem!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda całkiem apetycznie. Trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiedziałam że może istnieć wegetariański bigos ;) muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis sprawdzony. Dzięki - polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Polecam blog, który bardzo mi pomógł w walce z otyłością - http://zwalczotylosc.pl/ . Naprawdę warto!

    OdpowiedzUsuń
  11. A może znacie miejsce w internecie, w którym znajdę podobne przepisy?
    Ciekawa jestem czy filtrujesz w kuchni wodę do picia i do gotowania? Ja zdecyduje się chyba na montowany pod zlewem filtr molekularny bo smak mojej wody kranowej jest daleki od ideału :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny przepis, ciekawe składniki, wygląda pysznie i mam nadzieje, że i tak smakuje....

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie bym spróbowała. :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. ciekawe propozycje myśle ze bede odwiedzał częsciej!

    OdpowiedzUsuń
  15. 31 yr old Executive Secretary Aarika Prawle, hailing from Guelph enjoys watching movies like Prom Night in Mississippi and Reading. Took a trip to Al Qal'a of Beni Hammad and drives a Ferrari 857 Sport. kliknij ten

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.