Składniki:
-0,7 kg kapusty świeżej
-0,7 kg kapusty kiszonej
-300 g pieczarek
-8 kawałków suszonych grzybków zmielonych na proszek
-2 duże cebule
-2 średnie potarte na duże oczka marchewki
-potarta na drobno gruszka
-szklanka owoców suszonych (ja dałam śliwki, morele, figi, gruszki)
-łyżka majeranku
-łyżka cząbru
-łyżka ziela angielskiego ( mam mielony ;) )
-dwa listki laurowe
-pieprz, sól
Sposób wykonania:
Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażamy na kapce oleju, następnie dodajemy starte marchewki i jeszcze chwilkę podsmażamy. Po ok. 3 minutach dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze troszkę podsmażamy, co jakiś czas mieszając.
Do dużego garnka wrzucamy poszatkowaną kapustę (świeżą i surową). Dodajemy składniki z patelni, zmielone grzyby, potarta gruszkę, suszone owoce i przyprawy. Zalewamy wodą tak, aby nad kapustą znajdował się 1 cm wody. Całość gotujemy około 2 godziny, do odparowania wody. W razie potrzeby możemy na końcu jeszcze bigosik doprawić.
Inspirowałam się przepisem z bloga - www.olgasmile.com
Na początku bigos wydawał mi się zbyt słodki - ale chyba trafiłam na jakiś owoc, bo potem już smakował wybornie. Jedna z lepszych potraw jaką udało mi się ugotować (dotychczas) na tej diecie. Przepis na pewno będzie stanowił bazę dla mojej wersji klasycznej - bo mój mąż to mięsny jest i w bigosie musi mieć mięsko :) Polecam każdemu - nie tylko weganom i ludziom na diecie warzywno-owocowej. jest naprawdę pyszny!
Pozdrawiam serdecznie! Herrbata :*
Nigdy nie łączyłam kiszonej kapusty z suszonymi owocami. Nawet z tradycyjną śliwką. Niemniej danie wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńAle mi zrobiłaś smaka ma bigosik mm :-) ja na diecie nie dała bym rady, ponieważ lubię jeść, jestem kucharzem. Od czasu do czasu muszę też zjeść coś słodkiego z powodu spadku cukru robi mi się słabo :-/ Ale o dietetyce mogłabym rozmawiać godzinami. Jest to tak ciekawy temat że coś :-D
OdpowiedzUsuńJa też jestem kucharzem - ale nie pracuję w zawodzie. Uwielbiam jeść i tematykę gastronomiczną mogę wałkować i wałkować. Myślałam, ze nie dam rady na diecie, ale bardzo mi zależy na oczyszczeniu organizmu... jestem w szoku bo dziś mija dziewiąty dzień!
UsuńPrzepis super i wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńkurcze ale mi sie marzy bigos :) i wcale nie musi byc weganski :) mniam ....................
OdpowiedzUsuńMało, ze wegetariański, on jest nawet wegański! Cudownie muszę przetestować :))
OdpowiedzUsuńPyszny, serio :)
UsuńNigdy nie lubiłam bigosu i w sumie nie robiłam wege bigosu. Twój jednak wygląda smacznie i chyba w końcu się skuszę :D Niestety nie mam kapusty kiszonej.
OdpowiedzUsuńW wersji klasycznej, często używaliśmy samej świeżej - kwaśność załamie smak, ale z samej surowej też może być pyszny!
Usuńu mnie mama zrobiła bigosik, niestety z mięsem. Taką miałam ochote, ale musiałam obejść się smakiem. Teraz pokaże jej ten przepis i w końcu zjem!
OdpowiedzUsuńWygląda całkiem apetycznie. Trzeba będzie spróbować :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię bigos;))
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam że może istnieć wegetariański bigos ;) muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPrzepis sprawdzony. Dzięki - polecam ;)
OdpowiedzUsuńPolecam blog, który bardzo mi pomógł w walce z otyłością - http://zwalczotylosc.pl/ . Naprawdę warto!
OdpowiedzUsuńA może znacie miejsce w internecie, w którym znajdę podobne przepisy?
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem czy filtrujesz w kuchni wodę do picia i do gotowania? Ja zdecyduje się chyba na montowany pod zlewem filtr molekularny bo smak mojej wody kranowej jest daleki od ideału :(
Fajny przepis, ciekawe składniki, wygląda pysznie i mam nadzieje, że i tak smakuje....
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała. :-)
OdpowiedzUsuńciekawe propozycje myśle ze bede odwiedzał częsciej!
OdpowiedzUsuńhttp://www.biyologlarbirligi.org/get-healthy-with-these-expert-vitamin-tips
OdpowiedzUsuń31 yr old Executive Secretary Aarika Prawle, hailing from Guelph enjoys watching movies like Prom Night in Mississippi and Reading. Took a trip to Al Qal'a of Beni Hammad and drives a Ferrari 857 Sport. kliknij ten
OdpowiedzUsuń