Sezon na jarmuż jeszcze trwa - jego liście je się dopiero po pierwszych przymrozkach, kiedy tracą gorzki smak. Zbiory warzywa rozpoczynają się późną jesienią i trwają przez całą zimę. Warto wykorzystać ten fakt i dołączyć jarmuż do codziennej diety.
Jarmuż to roślina z rodziny kapustnych, niskokaloryczna, bogata w błonnik inne składniki odżywcze. 100 g to zaledwie 30 kalorii i 5 g błonnika. Jest bogaty w żelazo, 100 g dostarcza nam aż 20% dziennego zapotrzebowania - dlatego jest idealny dla kobiet w ciąży. Warzywo to jest źródłem witaminy K, która ma właściwości przeciwnowotworowe, wpływa na stan kości oraz zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. To także dobre źródło witaminy C odpowiedzialnej za odporność organizmu i prawidłowy metabolizm. Duża zawartość witaminy A korzystnie wpływa na stan cery, włosów i paznokci.
Szklanka jarmużu zaspokoi 9% zapotrzebowania na wapń. Składnik ten zapobiega osteoporozie, wpływa na dobry stan kości i zębów oraz przyspiesza metabolizm. Warzywo to w porównaniu do innych produktów ma korzystną proporcję między wapniem i fosforem, a to jest bardzo istotna kwestia.
Jedząc jarmuż obniżamy poziom cholesterolu, przez co zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Bogaty w antyoksydanty podnosi odporność organizmu, oraz staje się mniej podatny na poważne schorzenia, takie jak nowotwory.
Jak jeść?
Sałatki
Jarmuż komponuje się niemalże ze wszystkim, ale poniżej umieszczę recepturę na jeden z moich ulubionych koktajli :
Chipsy z jarmużu
Z liści usuwamy twardą łodyżkę i rozdrabniamy na mniejsze kawałki i rozkładamy na blasze. Skrapiamy go oliwą z oliwek i posypujemy gruboziarnistą solą morską i ziołami wedle uznania (papryka, oregano, tymianek). Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika (do 150 stopni) i pieczemy około 10 minut. Smacznego :)
- 100 g świeżego jarmużu pozbawionego łodyg
- 2 dojrzałe banany
- 800 ml świeżego soku pomarańczowego (z ok. 1 kg pomarańczy)
- 2 cm imbiru
- 2 łyżki miodu
- sok z cytryny
Chipsy z jarmużu
Z liści usuwamy twardą łodyżkę i rozdrabniamy na mniejsze kawałki i rozkładamy na blasze. Skrapiamy go oliwą z oliwek i posypujemy gruboziarnistą solą morską i ziołami wedle uznania (papryka, oregano, tymianek). Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika (do 150 stopni) i pieczemy około 10 minut. Smacznego :)
Jeszcze nigdy nie miałam okazji próbować jarmużu. Musze się kiedyś skusić na niego ;D
OdpowiedzUsuńPolecam, ja bardzo lubię :) Ale ogólnie uwielbiam warzywa :)
UsuńJem jarmuz od jakiegos czasu juz, z reguly dodaje go do koktajli - uzywam tylko lisci, usuwam lodygi i zalewam wrzatkiem zeby zmiekl bo tak slyszalam ze trzeba robic... czy ta metoda zalewaniem wrzatkiem jest ci znana? pozdrawiam x
OdpowiedzUsuńNie, nie słyszałam o tym. U nas dostępny jest jarmuż rozdrabniany, w workach - pozbawiony już tych grubszych łodyżek. Jeżeli chodzi o zalewanie wrzątkiem - też o tym nie słyszałam. Ale wypróbuję, bo dla męża jest zbyt twardy :)
UsuńJa rowniez jestem z Edinburgha i tak tylko w workach mozna go tu kupic. Ja dodatkowo jeszcze usuwam te male lodygi bo psuja smak. Ta metoda zostala mi przekazana od kolezanki ktora zajada sie nim od lat jako ze byla kiedys veganka a teraz juz tylko wegetarianka :) pozdrawiam ze stolicy x
UsuńSpróbuję następnym razem :) Dzięki! I również pozdrawiam ze słonecznej stolicy.
UsuńPolecam, pycha ! http://www.jadlonomia.com/przepisy/makaron-z-jarmuzem-i-pomidorami/
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńsamo zdrowie!
OdpowiedzUsuńbardzo mi sie podoba ! rewelacja !
OdpowiedzUsuńfajne nawet takie ciekawe ! :)
OdpowiedzUsuńdobrze pomyślane :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie tu podoba ciekawe informacje !
OdpowiedzUsuń52 yr old Statistician IV Ferdinande McFall, hailing from Nova Scotia enjoys watching movies like Blue Smoke and Ghost hunting. Took a trip to Carioca Landscapes between the Mountain and the Sea and drives a Ferrari F2004. przejdz tutaj
OdpowiedzUsuń