Śledzie zaliczamy do tłustych ryb, aczkolwiek wcale nie zawierają dużo kalorii (100 g dostarcza tylko 160 kcal). Dzięki wysokiej zawartości potasu, ryby te ułatwiają usuwanie nadmiaru wody z organizmu. W dodatku zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu.
Śledź jest doskonałym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Pośród aminokwasów znajdziemy lizynę, która wzmacnia pamięć i poprawia koncentrację, a także łagodzi objawy infekcji. W śledziach nie brakuje również metioniny, która pomaga w odtruwaniu organizmu i oczyszczaniu go ze szkodliwych toksyn, oraz cysteiny - jej niedobór przejawia się np. rozdwajaniem końcówek włosów czy łamliwością paznokci.
Ryby te są bogatym źródłem witamin A i D oraz E. To też doskonałe źródło witaminy B6 (100 g ryby pokrywa w 20 proc. dzienne zapotrzebowanie na B6) oraz witaminy B12 (jej zawartość w 100 g przewyższa dzienne zapotrzebowanie aż czterokrotnie). Oprócz tego znajdziemy także dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu.
Ryby te są bogatym źródłem witamin A i D oraz E. To też doskonałe źródło witaminy B6 (100 g ryby pokrywa w 20 proc. dzienne zapotrzebowanie na B6) oraz witaminy B12 (jej zawartość w 100 g przewyższa dzienne zapotrzebowanie aż czterokrotnie). Oprócz tego znajdziemy także dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu.
Najczęściej spotykane w sklepach są płaty śledziowe albo matjasy, czyli filety z młodych ryb, które nie osiągnęły jeszcze dojrzałości płciowej. Ich mięso jest delikatniejsze, ale niestety takie produkty są zwykle wzbogacane sporą ilością soli, a nadmiar sodu zatrzymuje wodę w organizmie i zwiększa ciśnienie krwi. Dlatego ryby przed przyrządzeniem warto wymoczyć w mleku lub wodzie.
Przy okazji ostatniej imprezy, przypomniałam sobie przepis na tego pysznego śledzia w słodkiej odsłonie :)
Nie trzeba być w ciąży, żeby uwielbiać!
Nie trzeba być w ciąży, żeby uwielbiać!
Składniki:
- 2 opakowania matjasów
- 2 opakowania matjasów
- paczuszka orzechów włoskich
- śmietana typu crème fraîche (lub inna gęsta)
- koperek
- 3 gruszki
- koperek
- 3 gruszki
- cukier
Sposób wykonania:
Gruszki obieramy, wydrążamy gniazda i rozdrabniamy blenderem, gotowy mus przecedzamy przez sitko. Śmietanę doprawiamy odrobiną cukru, dodajemy posiekany koperek. Teraz możemy układać nasze roladki - na musie gruszkowym rozkładamy zawiniętego śledzia, nadziewamy go śmietaną i przyozdabiamy orzechem włoskim. Pyszna przekąska jest już gotowa!
Życzę Wam smacznego :)
Gruszki obieramy, wydrążamy gniazda i rozdrabniamy blenderem, gotowy mus przecedzamy przez sitko. Śmietanę doprawiamy odrobiną cukru, dodajemy posiekany koperek. Teraz możemy układać nasze roladki - na musie gruszkowym rozkładamy zawiniętego śledzia, nadziewamy go śmietaną i przyozdabiamy orzechem włoskim. Pyszna przekąska jest już gotowa!
Życzę Wam smacznego :)
Uwielbiam śledzie we wszelkiej postaci, a niestety obecnie nie mogę ich jeść :(
OdpowiedzUsuńŚledzie moja miłość! Swego czasu nosiłam do pracy "sledzik na raz" na drugie śniadanie ;). Twój przepis wygląda jak ekskluzywna przystawka i na pewno chociaż raz spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne śledziki, uwielbiam je na ogół, a nie jadłam ich jeszcze w ten sposób co tutaj prezentujesz. Dzieki, napewno spróbuję!
OdpowiedzUsuńLecę do sklepu po śledzie! Jak byłam w ciąży to byłam uzależniona od śledzi ;-)))
OdpowiedzUsuńOj bardzo dawno juz nie jadłam śledzika i szczerze powiedziawszy to narobiłaś mi na to jedzenie niesamowitej ochoty :)
OdpowiedzUsuńDizsiaj postaram się wybrać do sklepu po śledzie i przygotować coś takiego. Szczególnie,że jeszcze nigdy śledzi z puree gruszkowym nie próbowałam :)
Fajny pomysł na podanie śledzi :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, śledzić na puree gruszkowym - bomba! :D
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają apetycznie. Z chęcią bym zjadł takiego śledzika podczas wieczoru ze znajomymi. Aktualnie czekam na przesyłki zagraniczne ups z kilkoma ciekawymi składnikami, więc myślę, że będzie można je fajnie wykorzystać do podobnego dania :)
OdpowiedzUsuńJeszcze takiego sposobu nie widziałam, wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rybki, przepis palce lizać.
OdpowiedzUsuńŚrednio lubię ryby, ale śledzie to już coś czego z chęcią bym spróbowała. Uważam, że wyglądają i są naprawdę smaczne.
OdpowiedzUsuńSuper nie wiedziałem że masz stronę
OdpowiedzUsuńSuper świetny post!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pozdrawiam
OdpowiedzUsuń